Triple A

 


 

Djurhemmet Triple A har funnits sedan 1992 och drivs av en ideell förening. Föreningen får ett visst ekonomiskt stöd av Marbellas lokala myndigheter. Därutöver är Triple A beroende av donationer, medlemsavgifter och alla möjliga egna välgörenhets­aktiviteter. Triple A tar emot både hundar och katter och ibland även andra djur som behöver hjälp. De hundar som finns på Triple A kommer oftast dit efter att ha hittats och infångats på gatan någonstans i Marbella och omkringliggande orter.
 


 

Sedan 2008 finns en lag om djurskydd i Spanien, men den har tyvärr inte fått så stor genomslagskraft hos allmänheten. Både spanjorer och delårsboende från andra länder väljer ofta att bara släppa ut sin hund, när de tröttnat på den eller ska resa tillbaka till sitt hemland. Valpkullar läggs ofta ut att dö någonstans i naturen, i en sopcontainer eller på annan plats.
 


 

Många hundar kommer till Triple A tack vare de poliser, som har till uppgift att fånga in kringdrivande hundar. Ibland får Triple A in tips om övergivna hundar och någon åker ut och försöker fånga in dem. En del hundägare väljer att komma till Triple A på dagtid och lämna in sin hund för omplacering, men andra binder bara sin hund vid Triple A:s grind innan hundhemmet öppnar på morgonen. Många hundar är skadade när de anländer till hundhemmet och behöver veterinärvård omgående.
 


 

Triple A ligger högt, en bit utanför själva staden Marbella, med en fantastisk utsikt över Medelhavet. Den närmaste omgivningen är dock mindre glamorös, eftersom det är en f.d. soptipp, som nu håller på att omvandlas till ett mer respektabelt område med en del industritomter. Alldeles utanför själva hundhemmets område finns ett stort inhägnat naturområde, där volontärerna varje lördag rastar så många hundar som möjligt. På så sätt får hundarna ett välbehövligt avbrott i den enformiga tillvaron på betonggolven inne i hundhägnen. De får då springa lösa och leka med varandra och umgås med människor.
 


 


 

På Triple A finns det ett stort antal hundgårdar av olika storlek och även en veterinärklinik. Nästan alla hundgårdar har både inomhus- och utomhusyta, men det finns också några som bara är inomhus, för tillfällig placering av nyanlända och snart avresande hundar. Det finns också ett stort fönsterförsett rum inomhus för valpar. I den s.k. karantänen finns flera mindre hundgårdar för de hundar, som av olika anledningar behöver mer lugn och ro och enskildhet.
 


 

Varje dag skuras alla golven i anläggningen noga. Hundarna stängs in nattetid, då risken för Leishmaniasmitta genom sandmyggor är som störst. Före resan till Sverige testas hundarna för parasiter och Leishmania.
  


 

Triple A

 

 

© Solfloden, Högvägen 8, 611 57 Nyköping. Telefon 073-572 27 18 kajsa@solfloden.se